Odgovornost i obaveze pri udomljavanju psa iz Skloništa za napuštene životinje Udruge Pobjede

 Prije nego se odlučite za udomljavanje životinje potrebno je upoznati se s obvezama koje ćete Vi kao udomitelj/ica imati, ali i pravima i potrebama Vaše životinje:

  • Svi ukućani moraju imati apsolutno pozitivan stav o dolasku životinje u obitelj te biti svjesni da je životinja zajednička odgovornost sve dok živi (obično 10-15 godina).
  • Briga o štenetu podrazumijeva puno veći fizički angažman (češće šetnje, učenje osnova poslušnosti, urednosti).
  • Ograda oko kuće mora biti dovoljne visine i dobro postavljena kako životinja ne bi mogla izaći.
  • Potrebna su Vam financijska sredstva za hranu, cjepiva i eventualna liječenja kod veterinara.
  • Kod udomljavanja prvenstveno su bitne karakterne osobine životinje jer moraju odgovarati Vašem tempu života.
  • Psa udomljavate za zauvijek, a ne dok ne ostarite/selite/nađete dečka ili djevojku/dobijete novog člana obitelji/Vam ne dosadi/poželite nabaviti novo štene.
  • Morate biti spremni na pojačano održavanje higijene i unaprijed znati jeste li Vi ili članovi Vaše obitelji alergični na pseću dlaku.
  • Provjerite slažu li se susjedi s Vašom odlukom o nabavljanju psa.
  • Morate imati rješenje za čuvanju psa pri bilo kakvom Vašem duljem odsutstvu.  
  • Psa morate pravilno odgojiti, socijalizirati i, ako je potrebno, školovati.

 

Ukoliko ne možete ispoštovati navedeno - predlažemo da ipak još jednom dobro  promislite o udomljavanju.

 

Potpisivanjem Ugovora o udomljavanju nezbrinute životinje koja je pod skrbi Udruge Pobjede, obvezujete se da ćete se o njoj brinuti na adekvatan način, poštivajući njene potrebe. Komunalne odredbe grada Osijeka, kao i Zakon o zaštiti životinja, ali i Kazneni zakon Republike Hrvatske, zabranjuju vezanje psa na lanac, zanemarivanje, zlostavljanje i/ili uskraćivanje osnovnih fizioloških potreba, izolaciju od ljudi te korištenje u lovu i/ili borbama.

Potpisivanje Ugovora o udomljavanju nezbrinute životinje obvezuje Vas na kastraciju/sterilizaciju, ukoliko ista nije mogla biti obavljena dok je životinja bila na skrbi Udruge, i to u dogovorenom roku koji piše na Ugovoru.

Potpisivanjem Ugovora o Udomljavanju nezbrinute životinje ista postaje Vaša odgovornost i obaveza u svim životnim situacijama. Uposlenici/e Skloništa dužni/e su Vas informirati o svim do tada poznatim karakternim osobinama, zdravstvenom stanju i navikama životinje koju udomljavate, a Vaša je dužnost postupati u skladu s tim.

Udruga zadržava pravo informirati se, telefonski ili nenajavljenim dolaskom na adresu, o zdravstvenom stanju udomljene životinje i okolnostima u kojima ista boravi te provjeriti poštuju li se Opći uvjeti i odredbe Ugovora o udomljenju nezbrinute životinje. U slučaju kršenja potpisanog Ugovora, namjernog ozljeđivanja, mučenja, ubijanja i/ili eutanazije životinje, udomitelj/ica snosi svaku prekršajnu i kaznenu odgovornost.

 

Znate li koliko je teško pronaći odgovorne udomitelje? Da je jednostavnije Azil bi napokon bio prazan.
Ovaj Azil jedan je od 6 (od sveukupno 29) koji ne usmrćuju životinje nakon 60 dana. Svake godine u skloništima diljem Hrvatske usmrti se nekoliko tisuća zdravih pasa.

Udomljavanjem spašavate dva života – život psa kojeg ste udomili, i život onoga koji će s ulice doći na njegovo mjesto.

NE KUPUJ - UDOMI!

 

Ugovor o udomljavanju napuštene životinje

adidas team water bottles for sale craigslist 2017 | WS327KA - Buy now New Balance 327 SEASONAL CLASSIC - adidas edge lux 120111741 black edition release

Copyright © 2014 Udruga Pobjede - zaštita i promicanje prava životinja. All Rights Reserved. Hosted by AVALON.